Dieta odbudowujca odporno

[Głosów:0    Średnia:0/5]



Układ odpornościowy jest mechanizmem bardzo złożonym. Jest to cała „armia” składająca się z wielu narządów, komórek i substancji, która istnieje w organizmie tylko po to, by bronić nas przed zagrożeniem. Ale to, czy będzie spełniać swoją rolę, zależy przede wszystkim od naszej diety.

Według badań prowadzonych w Niemczech, Francji i USA, aż 80% badanych nie pokrywa zapotrzebowania na mikro i makroelementy w codziennej diecie. Oznacza to, że większość populacji krajów wysoko rozwiniętych cierpi na niedożywienie. Waga tutaj nie ma znaczenia. Niedożywiona może być zarówno osoba bardzo szczupła, jak i cierpiąca na otyłość. Nieprawidłowo zbilansowana dieta, przyczynia się do osłabienia układu odpornościowego. Niektóre skutki niedożywienia odczuwamy od razu, inne po wielu latach. Jeśli nie karmi się żołnierzy i nie zaopatruje w amunicję, to nie mają oni siły walczyć. Dobrze zbilansowana dieta pozwala wzmocnić układ immunologiczny, ale również ukierunkować odpowiedz immunologiczną tak, by wspomóc leczenie chorób o podłożu immunologicznym.

Jak dzieła układ immunologiczny przeczytasz tutaj.

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze, również te wzmacniające układ odpornościowy, nie jest stałe. Zwiększa się w zależności od naszego trybu życia. Zapotrzebowanie na witaminy i minerały może wzrosnąć nawet kilkukrotnie. Powinny na to zwrócić uwagę przede wszystkim osoby aktywne, zestresowane, chore lub przebywające w towarzystwie osób chorych, palące papierosy i pijące alkohol, na ścisłej diecie i w czasie nasilonych infekcji.

Do składników diety wzmacniających odporność należą przede wszystkim antyoksydanty, witaminy A, C, E i glutation. Ważnym elementem wzmacniającym system odpornościowy są też kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3 oraz składniki mineralne: cynk, selen i żelazo.

O wpływie podstawowych składników żywności na budowanie odporności w czasie leczenia choroby nowotworowej przeczytasz tutaj.

Zdaniem antyoksydantów jest zapobieganie nadmiernemu utlenianiu substancji, oraz wychwytywanie szkodliwych substancji przemiany materii. Jest to istotne, gdyż powstające w tych procesach wolne rodniki uszkadzają błony komórkowe. Uszkodzona komórka nie może pełnić już swoich funkcji, co prowadzi do powstania nowotworów, chorób układu krążenia i wielu innych.

Witamina C pełni organizmie wielorakie funkcje, jedną z nich jest wspieranie układu odpornościowego. Prócz roli antyoksydacyjnej wpływa na produkcję limfocytów T i usprawnia odpowiedź immunologiczną. Badania wskazują też, że nie tylko zapobiega, ale również wspomaga leczenie wielu chorób, od popularnych przeziębień, po nowotwory. Źródłem witaminy C w diecie są przede wszystkim warzywa i owoce: papryka, cytrusy, natka pietruszki, warzywa kapustne, porzeczki. Niestety przetwarzanie i przechowywanie żywności przyczynia się do strat w ilości witaminy C. Dlatego jak najczęściej należy spożywać owoce i warzywa na surowo, a w czasie zwiększonego zapotrzebowania wskazana jest suplementacja.

Witamina A jest odpowiedzialna między innymi za elastyczność i ciągłość błon śluzowych. W ten sposób zabezpiecza organizm przed drobnoustrojami i patogenami, które atakują nas z zewnątrz. Bierze również udział w powstawaniu komórek układu odpornościowego. Ponadto, beta-karoten (jedna z form witaminy A), chroni organizm przed negatywnymi skutkami promieniowania ultrafioletowego. Źródłem witaminy A w postaci retinolu i jego pochodnych w diecie są produkty odzwierzęce: jaja, ryby, mleko i jego pasożyty ludzkie przetwory, wątroba. Natomiast beta-karoten znajdziemy w warzywach: marchwi, kapuście, papryce, pomidorach. Witamina A jest wrażliwa na światło i wysokie temperatury.

Witamina E jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, występuje w błonach komórkowych i dezaktywuje wolne rodniki, dzięki temu chroni komórki, przed działaniem negatywnych czynników. W ten sposób ogranicza występowanie nowotworów. Ponadto wysokie stężenie witaminy E znajduje się w limfocytach (białych krwinkach), które są częścią układu odpornościowego. Witamina E w żywności występuje zazwyczaj w towarzystwie kwasów tłuszczowych. Najwięcej znajdziemy jej w nasionach, orzechach, olejach zimno-tłoczonych, a w mniejszej ilości w otrębach, jajach, pietruszce i rybach. Jest odporna na temperaturę do 100 stopni, dlatego gotowanie nie powoduje jej utraty. Natomiast produkty smażone, pieczone i długo przechowywane, zawierają tylko śladowe ilości witaminy E.

Cdn.

Podziel się:

Jeśli kochasz te informacje i na pewno będziesz chciał uzyskać dodatkowe informacje dotyczące odrobaczanie ludzi bez recepty prosimy przejść do naszej strony internetowej.

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 132 artykuły
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*