12 potraw wigilijnych serwowanych przez dr Ann Lewitt

[Głosów:0    Średnia:0/5]



1) Kompot z suszonych owoców

Przygotowanie:

Wybrane suszone owoce należy gotować aż zmiękną. Można dodać skórki z pomarańczy i cytryny. Jeśli kompot będzie mało słodki, można dodać do smaku miodu, cukru brzozowego lub stewii.

Ciekawostki:

Rodzynki, figi i morele medycyna ludowa zaleca jako lek osobom cierpiącym na choroby serca. Mają dużo żelaza, dzięki czemu chronią nas przed niedokrwistością. W rodzynkach występują takie pierwiastki jak mangan i kobalt, a figi są bogate w potas, wapń, magnez, fosfor oraz cukier inwertowany, który jest szczególnym rodzajem cukru, nie podnoszącym glikemii, natomiast morele zawierają dużo beta-karotenu. Ten „przeciwutleniacz” skutecznie zapobiega powstawaniu wolnych rodników.

2) Ryba w galarecie

Składniki:

1 kg upieczonych lub ugotowanych filetów z ryby (pstrąga, łososia, karpia), 1 paczuszka żelatyny z bulionem i przyprawami, 3 ugotowane marchewki, 1 ugotowany korzeń pietruszki, 1 paczka mrożonego groszku, kukurydza do dekoracji lub lepiej ciecierzyca, natka pietruszki, chrzan

Przygotowanie:

Filety z ryby pokroić w porcje i ugotować wraz z głową i płetwami oraz z włoszczyzną do miękkości jak rosół (ok. 20 min). Wyjąć rybę i warzywa z rosołu. Rosół sklarować, odcedzając przez gęste sito. Pół porcji żelatyny przygotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, rozrobić na rosole, tak by galareta po oziębieniu „stanęła”. Rybę i warzywa ułożyć w miseczkach. Marchewki i korzeń pietruszki pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę/ciecierzycę odsączyć dokładnie na sicie i ozdobić nimi miseczki. Zalać wystudzoną żelatyną na rosole. Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować natką pietruszki.

Ciekawostki:

Żelatyna to nic innego jak przetworzony pod wpływem wysokiej temperatury kolagen, a jest on ważnym elementem naszych kości, mięśni, tkanki łącznej i skóry.

Do ryby w galarecie chrzan jest potrzebny nie tylko po to, by zaostrzyć jej smak. Zawiera mnóstwo witaminy C, spełniającej ważną rolę w wytwarzaniu kolagenu. Ułatwia też wchłanianie żelaza, chroniąc nas tym samym przed anemią i pomaga układowi odpornościowemu w zwalczaniu wirusów i bakterii. Chrzan zawiera ponadto substancje podobne do antybiotyków, które niszczą drobnoustroje.

3) Śledzie w majonezie domowej roboty

Składniki:

5-6 płatów śledzi, 1 duża cebula, 1 pietruszka, 2 marchewki, 2 kiszone ogórki, majonez (własnej roboty)

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć. Skropić cytryną i odstawić na dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę. Surową marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, wrzucić na patelnię beztłuszczową i dusić do miękkości dodając trochę wody (patelnię można przetrzeć oliwą przed duszeniem). Wystudzić. Dodać 2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę i cebulę. Do tego dodać majonez domowej roboty. Śledzie przełożyć sałatką. Zostawić na 12 godzin.

Domowy majonez:

Składniki: olej ok. 230 g, żółtko 1 szt., cytryna 1 łyżeczka, musztarda 5 g (1 łyżeczka) szczypta cukru i soli

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę. Żółtko wbić do miseczki, wymieszać z solą, musztardą i cytryną, po czym wlewać olej, w początkowej fazie kroplami i ubijać. Gdy sos zacznie gęstnieć, olej wlewać cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania aż do otrzymania gęstej, galaretowatej masy. Przyprawić majonez do smaku.

4) Śledź pod buraczaną pierzynką

Składniki:

2 płaty śledziowe moczone pół godziny w wodzie i pokrojone w kwadraty o boku 1-1,5cm, 2 gotowane w mundurkach ziemniaki (po ugotowaniu i ochłodzeniu, obrać ziemniaki i zetrzeć na grubej tarce), 2 gotowane buraki starte na grubej tarce, 3 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę 2 łyżki majonezu (domowej roboty), 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Układać warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, majonez, ogórki, buraki, majonez, jajko. Jeśli ktoś lubi można doprawić, ale pamiętajmy, że śledzie są już mocno słone same w sobie.

Ciekawostki:

Bez buraka nie byłoby u mnie prawdziwej Wigilii, nie wyobrażam sobie braku surówki z buraków i ćwikły. Pamiętajmy, że warzywa korzeniowe wkłada się do zimnej wody i gotuje tylko do momentu aż staną się miękkie.

Buraki zawierają sporo makro- i mikroelementów, głównie wapnia, potasu, magnezu, żelaza i kobaltu. Przyczyniają się do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Swój kolor buraki zawdzięczają antocyjanom, którym przypisuje się działanie antyrakowe. Zarówno surowe buraki, jak i gotowane są dobrym źródłem kwasu foliowego. Są zasadotwórcze, dlatego powinno podawać się je z potrawami kwasotwórczymi np. rybą czy mięsem. Wartościowe są także liście buraka. Zawierają beta-karoten i kwas foliowy.

5) Zupa grzybowa

Składniki na 6 osób:

2-3 duże garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków),

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej (przelicz sama – 1 łyżka suchej kaszy na jeden talerz),

1 pęczek włoszczyzny,

1 cebula średniej wielkości,

1/3 szklanki śmietany,

łyżka masła,

sól, pieprz, natka pietruszki,

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

12 szklanek wody

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyć, zalać 1 l wrzątku i moczyć przez co najmniej 12 godzin. Następnie ugotować w w wodzie, w której się moczyły przez około 3 godziny.

Miękkie grzyby wyjąć z wywaru, pokroić w cienkie paseczki, a wywar odstawić, by opadł piasek z grzybów (na suszonych grzybach mimo umycia, nieraz pozostaje), po kilku minutach delikatnie zlać wywar do innego garnka. Sprawdzić, ile płynu pozostało. Dolać pozostałą wodę, 8- 9 szklanek.

Wywar posolić. Dodać włoszczyznę i cebulę. Podgotować je. Po ok. objawy pasożytów 10-15 min. wyjąć warzywa. Marchew kroimy w talarki i wrzucamy ponownie do wywaru. Pozostałe warzywa odkładamy. (można je wykorzystać do sałatki).

Do wrzącego wywaru z grzybami dodajemy umytą kaszę. Gotować, aż kasza będzie miękka około 40 min. Pod koniec gotowania dodać talarki marchwi. Przyprawić pieprzem i masłem. Na koniec zaprawić śmietaną (można serwować bez śmietany). Posypać posiekaną natką pietruszki.

Przygotowanie zupy ułatwia szybkowar, w którym można ugotować grzyby do miękkości, co skróci czas gotowania ich o połowę.

6) Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

Duża garść grzybów suszonych, 25 dkg pieczarek, 5 średnich cebul, włoszczyzna, 40 dkg kapusty kiszonej, sól i pieprz

Składniki na ciasto:

1 szklanki otrąb pszennych, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1 łyżka masła, 1 żółtko,

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Grzyby: Grzyby wieczorem zalać wrzątkiem, tak, by woda przykryła je całkowicie. Rano grzyby z wodą i włoszczyzną gotować ok. 25 minut, następnie do garnka włożyć kapustę kiszoną i wszystko razem dusić jeszcze ok. 30 minut. Na patelni teflonowej podsmażyć pieczarki, a następnie cebulę pokrojoną w talarki. Wszystko wrzucić do malaksera, dodać przyprawy i rozdrobnić. Można też oczywiście zmielić wszystko w maszynce do mięsa.

Ciasto: Otręby, mąkę, wrzątek, masło i sól wrzucić do malaksera, miksować kilkanaście sekund, następnie dodać żółtko i miksować, aż ciasto się zespoli. Ciasto można oczywiście też zagnieść ręcznie tylko wtedy zamiast wrzątku – dodać najgorętszą wodę jaką zniosą ręce. Gotowe ciasto wyłożyć do miski i przykryć ściereczką, by nie wysychało.

Urywać po kawałku ciasta, podsypywać mąką i wałkować cienko. Wycinać kółeczka, nadziewać i zalepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie.

Ciekawostki:

Ja pierogi robię na długo przed wigilią, kiedy mam czas. Surowe kładę na tackach i zmrażam przez ok. pół godziny, wtedy już na pewno się nie skleją. Potem pakuję do woreczka foliowego i germitox gdzie kupić do zamrażarki. W dniu wigilii gotuję pierogi, a następnie odsmażam na patelni tak, by miały pyszną chrupiącą skorupkę. Osobom odchudzającym się polecam raczej pierogi z wody.

7) Karp z nutką bazylii smażony na maśle (potrawa nie do końca dietetyczna)

Składniki:

1 karp, 3,5 łyżki mąki, pieprz i sól, 2 łyżki oleju, 1 kostka masła

Przygotowanie:

Karpia pokroić na części, skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, pozostawić przynajmniej na 30 minut. Następnie smażyć na oleju z dodatkiem masła. Po usmażeniu przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami schłodzonego masła smakowego oraz listkami ziół.

Masełko czosnkowe nutką bazylii:

Składniki:

20 dag masła, 2 ząbki czosnku, 1 łodyżka bazylii z listkami kilka listków oregano, 1 łyżeczka kopru, szczypta soli, szczypta chili

Przygotowanie:

Czosnek pokroić w drobne talarki, następnie rozetrzeć nożem z solą (zniknie zapach), rozetrzeć z masłem oraz posiekanymi ziołami, przyprawić chili i formować dowolny kształt. Włożyć do schłodzenia.

8) Kluski z makiem

Składniki:

1 kg makaronu na łazanki, 1 kg maku,1 łyżka miodu, 1 szklanka cukru brzozowego (ksylitol), 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki migdałów, 1/3 szklanki orzechów włoskich, smażona skórka z pomarańczy z miodem

Przygotowanie:

Mak zalać wrzącym mlekiem. Odstawić, najlepiej na noc, rano przecedzić przez drobne sito i zmielić w maszynce z cukrem brzozowym. Rodzynki, orzechy i migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut, następnie odcedzić. Masę wymieszać z bakaliami, startą smażoną skórką z pomarańczy oraz miodem. W osobnym garnku ugotować makaron. Całość podajemy po zmieszaniu ze sobą wszystkich składników.

Ciekawostki

Orzechy włoskie zawartością witaminy C przewyższają ośmiokrotnie czarne porzeczki i aż pięćdziesięciokrotnie – owoce cytrusowe. Są w nich również inne witaminy, niezbędne aby organizm przez długie lata mógł prawidłowo funkcjonować: A, B1, P i E, są też mikroelementy, dużo zdrowego tłuszczu i wartościowego białka. Nie należy ich jednak jadać w nadmiarze. Po posiłku dobrze jest wypić kieliszek czerwonego wina, które bardzo ułatwia trawienie.

9) Groch z kapustą

Składniki:

25 dag grochu (niełuskanego), 4 łyżki oliwy, pieprz i sól, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 kg kapusty kiszonej

Przygotowanie:

Dzień przed sporządzeniem potrawy namoczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia wymienić wodę z grochu i gotować na wolnym ogniu do uzyskania miękkości. W drugim naczyniu ugotować drobno poszatkowaną kapustę, przyprawiając ją solą, pieprzem, zielem angielskim oraz listkiem laurowym. Odcedzoną kapustę polać oliwą i dusić około godziny. Co jakiś czas dolewać do niej odrobinę wody, by się nie przypaliła. Ugotowany groch wymieszać z kapustą, ewentualnie doprawić raz jeszcze do smaku.

10) Grzyby suszone duszone

Składniki:

20 dag suszonych grzybów, 2 szklanki mleka, 1 duża cebula, 4 łyżki masła, 1 mały kubeczek śmietany, sól i pieprz, 1 łyżka mąki orkiszowej, 1,5 szklanki wody

Grzyby dokładnie umyć pod bieżącą wodą i na kilka godzin odstawić zalane mlekiem. Po odstaniu mleko rozcieńczyć wodą i wraz z grzybami gotować około 45 minut. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić. Zachować wywar. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać do pokrojonych grzybów i zalać wywarem połączonym z mąką. Potrawę gotować przez około 10 minut. Po zdjęciu z ognia, przyprawić i zabielić śmietaną.

11) Świeże pieczywo

12) Sałatka warzywna

Składniki:

3 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 kwaśne jabłko, 3-4 ogórki kiszone, 3/4 puszki zielonego groszku konserwowego, majonez (domowej roboty), sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Pozostałe warzywa najpierw obrać, a następnie ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa, ziemniaki, jabłko, ogórki i jajka pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i przyprawy. Dobrze wymieszać.

Artykuł ukazał się w Biuletynie Informacyjnym EFWF 12/2009

Podziel się:

Marzena Wielgus
O Marzena Wielgus 132 artykuły
Wiele rzeczy można powiedzieć o Marzenie Wielgus, ale przede wszystkim wiadomo, że są one przewidujące i doceniane, oczywiście są również precyzyjne, obiektywne i idealistyczne, ale w mniejszych dawkach i często są też rozpieszczane przez nawyki bycia agonującymi. Jednak jej uprzedzająca natura jest tym, co najbardziej lubi. Ludzie często liczą na siebie i jej spostrzegawczą naturę, szczególnie gdy potrzebują pomocy lub wsparcia. Nikt nie jest doskonały, a Marzena ma również wiele mniej pożądanych aspektów. Jej drapieżna natura i bezczelność powodują wiele pretensji i powodują, że jest co najmniej niewygodna. Na szczęście jej doceniająca natura zapewnia, że nie jest tak często.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*